Over ons

Over SMIT Civiele Techniek

SMIT Civiele Techniek is een civieltechnisch teken- en adviesbureau in Enschede. Eigenaar Albert Smit is inmiddels ruim 27 jaar werkzaam als projectleider en adviseur in de civiele techniek.

“27 jaar ervaring, welk verschil maakt dat volgens jou?”

“Laat ik het zo zeggen, na al die jaren ken je wel het klappen van de zweep en weet je waar de valkuilen en knelpunten liggen van een project. Mijn voordeel (vind ik zelf) is dat ik vanuit de techniek ben opgegroeid. Bij iedere situatie kijk ik of iets ‘buiten’ ook echt uitvoerbaar is. Dan kan ik vervolgens aan de partners aan tafel uitleggen waarom iets wel of niet werkt. En dat werkt eigenlijk heel goed, want zo tackelen we direct al mogelijke problemen. Dat scheelt mijn opdrachtgevers vaak tijd en geld.”

“Aan welk soort projecten werken jullie veel?”

“We werken vooral aan projecten in Overijssel en Midden-Nederland. Projecten zoals het bouw- en woonrijp maken van terreinen, maar ook onderhoud en reconstructie van rioleringen en in de openbare ruimte. “

“Vooral het feit dat wij een brede kennis van de inrichting van de openbare ruimte hebben weten onze opdrachtgevers ons goed te vinden. En dat vinden wij prettig want dat is ook waar we goed in zijn. We leveren dan niet alleen de tekening, maar zijn tegelijkertijd ook de persoon die het hele verhaal ‘aan elkaar knoopt’. Daarmee bedoel ik dat we in het proces een coördinerende functie (kunnen) hebben. We verzorgen dan het overleg met de omwonenden, hebben contact met de verschillende gemeentelijke afdelingen en met nutsbedrijven. Eigenlijk iedereen die iets te maken heeft met het civiele proces. En dat vinden we ook leuk! Je ontwikkelt door de jaren heen met zoveel verschillende mensen een werkrelatie. Dat draagt zeker bij aan onze effectiviteit en het werkplezier.”

“Waar zijn jullie trots op, of onderscheiden jullie mee?”

“Nou, eigenlijk (onder andere) onze kennis van bewonersbegeleiding, de kennis van het ontwerpen in het kader van de openbare ruimte 2.0 en de Energietransities. Maar ook het vooraf meedenken in de projecten die uiteindelijk in de openbare ruimte moeten gaan plaats vinden. Dat lijkt misschien een open deur, maar we krijgen daar goede feedback over. Ik denk dat dat komt omdat we zo dicht bij het vuur staan. Elke theoretische opgave heeft vaak een technische uitwerking tot gevolg. Daarmee bedoel ik dat we weten waar de mogelijke knelpunten zitten en waar je later in het project tegenaan kan lopen. We zorgen daarom altijd dat onze ontwerpen, (werk)tekeningen en memo's duidelijk, helder en overzichtelijk zijn. We besteden aandacht aan de details en uitvergrotingen. En dan zie je ook alles goed blijft verlopen tijdens het gehele proces.”

“Hoe zorgen jullie dat je ook up to date blijft als bureau?”

“Dat doen we door geregeld bezoeken wij symposia en workshops te bezoeken over relevante onderwerpen uit ons vakgebied. Daarnaast nemen we ook de tijd om bij  leveranciers in de keuken te kijken. Er gebeurt op dit moment veel in ons vakgebied en dat vind ik persoonlijk heel mooi. Je blijven ontwikkelen en blijven leren dat blijft de uitdaging”

“Waar wij op dit moment vanuit meerdere invalshoeken voor aan het werk zijn heeft vooral te maken met de diverse "Energie strategieën". Ook als je over Energietransities spreekt kom op een bepaald moment in de openbare ruimte terecht. Daar ligt onze kracht. Met een aantal collega's werken wij vanuit beleidsafdelingen bij gemeentes die over Energie gaan. Binnen deze vraagstukken zijn wij aanwezig voor de begeleiding van de Energiestrategie, denken wij mee over het omzetten of opstellen van wijkuitvoeringsplannen en zijn wij in staat om bewonersparticipaties voor de opgaven om van het gas af te gaan te begeleiden. Onze kennis van de nieuwe ontwikkelingen en strategieën nemen wij graag mee naar de klant.”